Profesionali burnos higiena

Profesionali burnos higiena – tai procedūra, kuri, drauge su kasdiene mūsų higiena, yra sveikų dantų pamatas. Ją atliekame tiek profilaktiškai, tiek gydant dantų ir dantenų ligas bei ruošiantis dantų atkūrimo procedūroms.

Burnos higienos metu specialistas pašalina dantų akmenis, kitas kietas bei minkštas apnašas ir grąžina natūralų spindesį dantims. Ši procedūra padeda sustabdyti uždegimą, blogą burnos kvapą, dantenų kraujavimą bei dantų jautrumą. Tai prevencinė priemonė nuo dantų karieso, burnos gleivinės ir periodonto ligų – gingivito ir periodontito.

Ši procedūra, nepriklausomai nuo burnos ertmės būklės, rekomenduojama atlikti mažiausiai 2 kartus per metus. Jei yra polinkis kauptis apnašoms (tai lemia rūkymas, lėtinės ligos), būtina profesionalią burnos higieną atlikti kas 3-4 mėnesius.

Procedūrą atliekantys specialistai – Margarita

Higiena

Tinkama burnos higiena – sveikos burnos pamatas.

Profesionalios burnos higienos metu yra nuvalomi visi dantų paviršiai, ypatingai sunkiausiai pasiekiamose vietose. Taip yra užtikrinama burnos švara ir karieso sustabdymas. 

Individuali burnos higiena – mūsų visų kasdienybė. Mūsų gydytojai suteiks Jums naudingų patarimų kad savo dantis galėtumėte prižiūreti kuo tobuliau.

Specialistė visada profilaktiškai apžiūri Jus ir pastebi pagedusius arba pradėjusius gesti dantis. 

Esant reikalui, yra nuvalomas dantų apnašas – atliekama profesionali burnos higiena.

Prieš Po

Profesionalios burnos higienos svarba

Reguliariai atliekama profesionali burnos higienos procedūra, padeda išvengti įvairių burnos ligų, kylančių dėl susikaupusių akmenų. Paprastai pacientai dantų valymo metu nepašalina visų apnašų, besikaupiančių burnos srityje, todėl ilgainiui jos mineralizuojasi ir virsta dantų akmenimis. Juose kaupiasi toksinai, bakterijos ir rūgštys, neigiamai veikiančios dantis, dantenas ir periodonto audinius.

Kiekvienas žinome, kad sveika šypsena yra labai svarbi pasitikėjimo savimi priežastis. Bloga burnos higienos būklė ir nesveiki dantys daro didelę įtaką žmogaus psichologinei savijautai dėl blogo burnos kvapo, pageltusio dantų emalio, tamsėjančių tarpdančių, kaulų tirpimą ir t.t. Dantys atlieka labai svarbią funkciją ne tik kramtant, bet galiausiai reprezentuojant savo išvaizdą kitiems. Periodinė profesionali burnos higiena užkerta kelią įvairiems negrįžtamiems procesams, tokiems kaip kaulo tirpimas, periodonto ligos ir kita.

Procedūros eiga:

  • Naudojant vaizdines priemones, pacientas supažindinamas su burnos ertmės būkle bei individualios ir profesionalios higienos procedūromis ir jų reikšme.

  • Su specialiais medicininiais instrumentais ir ultragarsiniu skaleriu šalinami akmenys.

  • Smėliasrove „Air Flow“, naudojant perlų sodą, šalinamos tabako, arbatos ir kavos apnašos.

  • Dantys poliruojami tam, kad jų paviršius taptų lygus, blizgus ir nesikauptų apnašos.

  • Užbaigus procedūrą, pacientas supažindinamas su asmens burnos higiena bei parenkamos individualios burnos higienos priemonės: dantų šepetėlis (-iai), tarpdančių šepetėlis, dantų pasta, burnos skalavimo skystis, higieninis siūlas.

Profesionali burnos higiena dažniausiai atliekama per 1 ar 2 vizitus, kurių kiekvieno vidutinė trukmė 60 – 75 min.

Galimos dantų ligos, jei neatliekama periodinė burnos higiena

Gingivitas – gali sukelti skausmą ir net dantų netekimą.

Gingivitas (dantenų uždegimas) – viena dažniausiai pasitaikančių dantenų ligų, kurią sukelia bakterijos, patekusios į periodonto kišenę, esančią tarp danties ir dantenų. Ten patekusios bakterijos turi puikias sąlygas daugintis ir yra sunkiai pašalinamos kasdieninės burnos higienos metu.

Gingivito priežastys:

  • dantų apnašos ir akmenys;
  • lėtinės ligos;
  • nėštumas;
  • cheminės medžiagos;
  • dantų kariesas;
  • netaisyklingai išdygę dantys;
  • netikslūs protezai ir plombos.


Ligos požymiai:

  • paburkusios dantenos;
  • paraudusios dantenos;
  • kraujuojančios dantenos.
Prieš Po

Galimos dantų ligos, jei neatliekama periodinė burnos higiena

Periodontitas – gali sukelti skausmą ir net dantų netekimą.

Periodontitas (parodontozė) – dantį supančių minkštųjų audinių, periodonto raiščio ir kaulo uždegimas, kurį dažniausiai sukelia dantų apnašos ir akmenys, susidarantys netinkamai valant dantis. Ši liga yra sunki, sisteminė, ją sukelia infekcija. Gydant ligą yra būtinas nuolatinis paciento sekimas. Net esant lengvam periodontitui, kai kaulo destrukcija dar nedidelė, gydytojo darbas nulemia tik 15 proc. gydymo sėkmės, visa kita – tai paciento motyvacija, noras bendradarbiauti, gydytojo rekomendacijų sekimas, griežtas burnos higienos laikymasis.

Kadangi periodontitas yra sisteminė liga, jos vystymuisi ir gijimo eigai didelę reikšmę turi ir bendra sveikatos būklė, todėl pacientams itin svarbu rūpintis savo imunine sistema, reguliariai lankytis pas šeimos gydytojus, atlikti rekomenduojamus sveikatos tyrimus.

Periodontitas gydomas konservatyviu ar chirurginiu būdu. Abiejų metodikų tikslas – pašalinti kietąjį, minkštąjį apnašą ir periodontito paveiktus audinius. Esant didelei destrukcijai gali būti taikomos kaulo regeneracijos procedūros.

Kartais gali būti skiriami antibiotikai, nes periodontitą sukelia bakterijos ir vien konservatyviu ar chirurginiu gydimu ligos įveikti nepavyksta.

Užleistos periodontito formos gali baigtis visų dantų netektimi. Nesilaikant burnos higienos ir nesigydant parodontozės liga progresuoja ir išgydyti ją darosi vis sunkiau, o kartais ir nebeįmanoma.

Periodontito priežastys:

  • dantų apnašos ir akmenys;
  • lėtinės ligos;
  • kraujotakos sutrikimai;
  • dantų kariesas.


Ligos požymiai:

  • kraujuojančios ir pūlingos dantenos;
  • paslankūs dantys.

Kodėl verta rinktis „Taikos odontologijos kliniką“?

Taikos klinika Klaipėdoje yra žinoma dėl savo aukštos kokybės paslaugų ir patyrusių specialistų. Mūsų klinika investuoja į pažangiausias technologijas ir mokymus, užtikrinant, kad kiekvienas pacientas gautų labiausiai jo poreikius atitinkantį gydymą. Mūsų specialistai nuolat atnaujina savo žinias, kad galėtų pateikti tinkamiausius gydymo metodus.